Träning har aldrig varit hetare än just nu och allt fler tycks ha insett vikten av motion för att må bra. Märkligt nog tycks dock gymkortet för många vara det enda alternativet till träning och mycket tyder på att vi inte riktigt förstår vad motion i grund och botten innebär. Att lyfta vikter och springa på ett löpband må vara ett bra drag för att få svetten att porlas, men varför prova på att låta dansen ta ut din ork och stå för motionen? Att dansa har fantastiska effekter för ditt välmående och framför allt som medicin mot stress, värk och smärta.

Minskad stress och starkare muskler

En åkomma allt för många lider av idag är stress. Vi mår både fysiskt och psykist dåligt av en stressig vardag och det leder i många fall till sjukdom och smärta. Stressmage är ett bekant uttryck, vilket kan innebära stora besvär i vardagen. Du kan så klart äta en lindrande magmedicin som till exempel Microlax, men du kan även börja dansa mer då det faktiskt kan lindra både stress och smärta! När du är mindre stressad kommer även andra gynnsamma bieffekter som grädde på moset; förbättrat minne, mindre ångest och bättre sömn.

Dansstegen kan dessutom göra dig starkare oavsett om det är zumba, tango eller modern hip hop. Med förstärkt muskulatur minskar skaderisken och tidigare smärta kan ofta reduceras när kroppens olika delar blir starkare.

Psykiska hälsoeffekter

Att välja dans som motionsform kan på många sätt vara en riktig energiboost som påverkar din mentala status i positiv riktning. Det finns bevis för att dans minskar smärta, men även att du genom att dansa kan bli kvitt negativa tankegångar, aggresiva känslor och dåligt humör. Dansen, som ofta sker i samband med musikaliska inslag, skapar en slags energifull stämning och det är fullt förståeligt att dans i alla tider varit ett rituellt inslag hos människor.

När vi dansar kan vår kropp återhämta sig samtidigt som energidepåerna laddas upp på nytt. Självförtroendet kan dessutom få sig en rejäl boost och dansen kan många gånger bli till mer än bara en motionsmässig upplevelse – det spirituella planet får också sin dos av träning.

Dans hos barn och ungdom

Det finns mycket som argumenterar för att dansen borde vara mer representerad på skolor och förskolor. Barn får nämligen ut mycket av att dansa och det är ett ypperligt sätt för att skapa gemenskap i en klass eller grupp. Koncentrationsförmågan bland både barn och ungdomar kan bli bättre genom dans på schemat, liksom kreativiteten. Den nämnda förbättringen av självförtroendet är ett starkt argument till varför barn och ungdomar generellt sett borde ta del av dans på ett mer rutinmässigt upplägg i till exempel undervisningen.