Grunden för att bli en riktigt bra dansare, oavsett vilken typ av dans du dansar, är att öva på stegen och de specifika krav som just din typ av dans ställer. Tyvärr räcker det inte med bara dansträning; för att utvecklas som dansare krävs en stark, rörlig och uthållig kropp för att du ska kunna ta dansen till nästa nivå.

Det är inte konstigt att dans är otroligt populärt eftersom rörelse till musik skapar endorfiner och en härlig lyckokänsla i hela kroppen. Forskning visar till och med att dans förbättrar hälsan och minnet och är stressreducerande. Dans uppskattas dessutom av både unga och gamla och att ha bra och rolig musik på ett barnkalas höjer feststämningen ordentligt. För att ytterligare förstärka festkänslan hittar du tallrikar, muggar, ballonger och allt annat du behöver till barnkalaset hos Partytajm där du enkelt kan klicka hem din beställning.

Styrketräning

En dansare behöver vara stark i hela kroppen för att orka med tunga moment i dansen och för att undvika överbelastningsskador i knä, rygg och andra utsatta leder i kroppen som timtals av dansträning varje dag annars kan ge upphov till. Funktionell styrketräning med den egna kroppen som vikt är det enklaste och bästa sättet för att träna upp en stark danskropp. Den viktigaste delen av kroppen att träna upp är bålen eftersom de inre rygg- och magmusklerna stabiliserar hela kroppen, vilket gör att övriga delar av kroppen som lätt drabbas av skador bli avlastade. Klassiska bålövningar är plankan och olika slags övningar med en pilatesboll.

Konditionsträning

Alla dansare behöver bra kondition för att orka dansa flera timmar i sträck utan att tappa teknik och fokus. Den enklaste formen av konditionsträning är löpning men eftersom många tycker att löpning är det tråkigaste som finns eller får ont i knäna bara av att titta på ett par löparskor går det att träna flåset på andra sätt. Cykling, cross trainer eller roddmaskinen på gymmet ger effektiv konditionsträning om du har tillräckligt hög intensitet. Gruppträningspass passar den som har svårt att motivera sig på egen hand och behöver energin som uppstår i en grupp som tränar tillsammans. Spinningpass, intensiv gympa eller aerobics är pass som får dig att flåsa rejält.

Rörlighetsträning

Stela lår- eller bröstmuskler hindrar en dansare från att ta ut dansrörelser maximalt och därför behöver rörligheten tränas upp om du vill utvecklas som dansare och inte redan är tillräckligt vig i kroppen. I dagens moderna samhälle är de flesta människor framåtroterade eftersom vi sitter stilla framför en skärm med böjd rygg under flera timmar varje dag. Det gör att höftböjarna och bröstmuskulaturen ofta är stela vilket kan leda till smärta i bland annat ländrygg. Genom att öva rörlighet varje dag med olika stretch- eller yogaövningar mjukas musklerna upp och kan användas fullt ut i alla typer av danssteg.

Träning har aldrig varit hetare än just nu och allt fler tycks ha insett vikten av motion för att må bra. Märkligt nog tycks dock gymkortet för många vara det enda alternativet till träning och mycket tyder på att vi inte riktigt förstår vad motion i grund och botten innebär. Att lyfta vikter och springa på ett löpband må vara ett bra drag för att få svetten att porlas, men varför prova på att låta dansen ta ut din ork och stå för motionen? Att dansa har fantastiska effekter för ditt välmående och framför allt som medicin mot stress, värk och smärta.

Minskad stress och starkare muskler

En åkomma allt för många lider av idag är stress. Vi mår både fysiskt och psykist dåligt av en stressig vardag och det leder i många fall till sjukdom och smärta. Stressmage är ett bekant uttryck, vilket kan innebära stora besvär i vardagen. Du kan så klart äta en lindrande magmedicin som till exempel Microlax, men du kan även börja dansa mer då det faktiskt kan lindra både stress och smärta! När du är mindre stressad kommer även andra gynnsamma bieffekter som grädde på moset; förbättrat minne, mindre ångest och bättre sömn.

Dansstegen kan dessutom göra dig starkare oavsett om det är zumba, tango eller modern hip hop. Med förstärkt muskulatur minskar skaderisken och tidigare smärta kan ofta reduceras när kroppens olika delar blir starkare.

Psykiska hälsoeffekter

Att välja dans som motionsform kan på många sätt vara en riktig energiboost som påverkar din mentala status i positiv riktning. Det finns bevis för att dans minskar smärta, men även att du genom att dansa kan bli kvitt negativa tankegångar, aggresiva känslor och dåligt humör. Dansen, som ofta sker i samband med musikaliska inslag, skapar en slags energifull stämning och det är fullt förståeligt att dans i alla tider varit ett rituellt inslag hos människor.

När vi dansar kan vår kropp återhämta sig samtidigt som energidepåerna laddas upp på nytt. Självförtroendet kan dessutom få sig en rejäl boost och dansen kan många gånger bli till mer än bara en motionsmässig upplevelse – det spirituella planet får också sin dos av träning.

Dans hos barn och ungdom

Det finns mycket som argumenterar för att dansen borde vara mer representerad på skolor och förskolor. Barn får nämligen ut mycket av att dansa och det är ett ypperligt sätt för att skapa gemenskap i en klass eller grupp. Koncentrationsförmågan bland både barn och ungdomar kan bli bättre genom dans på schemat, liksom kreativiteten. Den nämnda förbättringen av självförtroendet är ett starkt argument till varför barn och ungdomar generellt sett borde ta del av dans på ett mer rutinmässigt upplägg i till exempel undervisningen.

Att använda dans som träningsform har alltid varit populärt både bland män och kvinnor men framföra allt för kvinnor. Att röra på sig till musik och hålla takt brukar vara mer uppskattat hos vissa än att dra på sig löparskorna och bege sig ut i spåret eller dra och slita i vikterna och maskinerna på gymmet. Dans i vilken form som helst lämpar sig som träning men framför allt en dans har fått extra mycket uppmärksamhet inom just träning och motion, nämligen Zumban, den colombianska dansen. Till och med på de allra flesta gym kan man hitta zumba på schemat. Zumba är en kvinnlig och feminin dans som förknippas med latinamerikanska toner och vackra kvinnor som är stylade med smink och kläder i colombiansk stil. På tal om sminks så finns de allra flesta märken och produkter på Beautystore, vilken är en online-sajt där man både kan handla och få inspiration kring hur man kan sminka sig i olika stilar.

Så då kan man fråga sig var denna populära träningsdans kommer ifrån och hur den egentligen kom till. Som många redan känner till är denna dansform en nyare variant och inget som våra tidigare generationer ägnat sig åt när de var unga. Zumban är en elegant dans som riktar sig främst till kvinnor.

Zumban kom till så sent som på 90-talet. Det var en man vid Albert “Beto” Perez som uppfann dansen. Denna man med smeknamnet Beto var en danslärare inom så väl traditionella danser som aerobic i Colombia. Det sägs att han uppfann zumbadansen av en ren slump. Det sägs nämligen att han vid ett av sin aerobicpass glömde ta med sig musik till passet och fick ta då vad han hade istället i musikväg. Det han hade var ett kassettband som låg i bilen och på detta band var det enbart latinamerikans musik. Som det proffs han var improviserade han fram några steg som deltagarna fick vara med och utföra och därefter är det vad som blivit grundstegen i dansen Zumba. Passet blev så uppskattat att deltagarna efterfrågade fler pass och efter ett tag blev den latinamerikanske dansklassen ett stående punkt på schemat och lockade allt fler deltagare.

Zumban spreds i världen

Det tog många år innan dansen zumba spreds vidare från den colombianska dansskolan till restan av världen. Det var först när Beto själv begav sig till USA som amerikanerna fick testa på dansformen som sedan fick det officiella namnet “Zumba”. Namnet zumba har till mångas stora besvikelse inte någon speciell betydelse utan det togs fram i samband med affärsplanen för spridning i övriga världen.

För den som bor i Sverige och önskar prova på dansen zumba brukar i princip alla stora gymkedjor ha åtminstone något pass i veckan. Ett tips är att börja tidigt på terminen och sedan gå kontinuerligt för att lära sig koordinationen på bästa sätt.

En kort historik

Under åren 1988-1989 kom en helt ny danskultur att växa fram i Storbritannien. Rörelsen förknippades med “Acid House Music”, drogen Ecstasy och dansande ungdomar. I Sverige skulle rave- och danskulturen komma starkt under början av 1990-talet. Ravekulturen etablerades i Stockholm under åren 1995-1996 genom framförallt raveklubben Docklands i Stockholm. Tidigt beskylldes arrangörerna för problemet med narkotikapåverkade besökare. Emedan man inom ravekulturen alltid framhållit att det är dansen och musiken som kommer i första hand och att man velat se nyktra personer på samtliga arrangemang. Polisen och etablissemanget har på många sätt pekat på att det inte är dansen i första hand utan drogerna. En av de mest kända personerna som besökt Docklands måste vara [vänsterpolitikern: Gudrun Schyman och hennes https://www.dn.se/arkiv/debatt/darfor-var-jag-pa-docklands-gudrun-schyman-om-rejvfesterna-stoppas-inte-knarkforsaljningen-bor/ dotter] som skall ha varit en relativt frekvent besökare på ravefester. Undrar just om dottern dansade iväg med klackskor och tog ett flyg mellan Stockholm och London, för att slippa ha modern Gudrun på samma ravefest!

Danskulturen förändras

Under hela 90-talet beskrivs ravekulturen inte i termerna av att vara en danskultur. I press och media beskrivs hela ravekulturen i termer av att vara en drogliberal rörelse med fokus på narkotika. Om det vore hela sanningen skulle förmodligen rave- och danskulturen dött ut i en överdos och försvunnit lika mystiskt som dinosaurierna. Vilket inte riktigt har blivit fallet. Istället har rave- och danskulturen blomstrat upp mer och mer för varje år. Idag är ravekulturen inte en subkultur – folk från alla klasser, sexuella läggningar och kön kommer för att dansa. För vilka är det som dansar till elektronisk musik idag? Du, jag och alla andra.

Vilka går på rave idag?

Idag finns det alla former av dansanta ravearrangemang – både morgon, dagtid och nattetid. Numera kan man se människor i alla åldrar gå på rave- och dansfester, barnfamiljer, pensionärer, mammor och pappor, bröder, systrar och vänner. Vilka man möter på ett rave idag beror mest på vilket tid på dygnet man besöker arrangemanget. Kommer man dagtid kan det vara en massa barnfamiljer som dansar till takterna – där de minsta ofta har hörselkåpor i grälla färger för att inte skada hörseln av den höga volymen.

Tiden av smutskastning är förhoppningsvis förbi. Nu kan press och media knappast beskylla rave- och danskulturen för att vara en drogkultur längre. Påstår man att rave- och danskulturen för med sig berusning och droger i större utsträckning än vad exempelvis hip-hop kulturen eller reggae kulturen gör – bör man förmodligen tänka till ett extra hjärnvarv. Mer dans i någon annan musikform eller stil är svårt att finna. Ändå är det specifikt rave- och danskulturen som fått ta mest smutskastning angående droganvändande. Hip-hopkulturen är förmodligen mer sexistisk, kränkande och drogliberal än vad rave- och danskulturen någonsin har varit eller kommer att bli. Fortsätt dansa och håll det nyktert och ravekulturen kommer för evigt att blomma.

Tjej som dansar sexigt

Något som blivit mer och mer populärt är att lära sig erotisk dans och striptease. Vanligast är striptease, där man klär av sig sakta och dansar till musik för att egga upp sin partner. Man kan även använda sig av sexleksaker och andra tillbehör i sin dans eller sin striptease, exempelvis piskor och liknande saker. Allt handlar om att våga bjuda på sig själv och samtidigt ta reda på vad sin partner gillar. Att dansa erotiskt är i stort sett samma sak som striptease. En sexig dans för att egga upp partnern. Skillnaden är att i erotisk dans så behåller man oftast kläderna på.

Tjejer som tränar

Nu behöver den erotiska dansen eller stripteasen inte bara handla om att egga upp någon. gör du dansen till träningspass har du även lyft sexlivet ytterligare ett steg och samtidigt får du träning för dig och din kropp. När det gäller ursprunget för striptease så är det faktiskt omdiskuterat, det är många olika platser och datum så förekommer. Det kan vara allt från antikens Babylonien fram till USA och 1900-talet. Det finns källor som säger att en striptease show ägde rum i Paris den 13 mars 1894, detta på Divan Fayounau som var en vareitéteater. Showen handlade om en flicka som skulle gå till sängs och som då klädde av sig. Flickan hette Blanche Cavelli och showen Le Coucher d´Yvette. En annan slags erotisk dans är “lap dance” eller knä dans. Det är en mycket intim dans där en kvinna rör sig sexig, vanligtvis på en person eller i en persons knä. Detta är ofta en dans som man betalar för på en strippklubb till exempel.

Tjej som dansar poledans

Dans Tango

Tango är en pardans som utvecklades först i Argentina, Buenos Aires, under 1800-talet och fortsatte att spridas runt om i Sydamerika med åren. Efter år 1920 då dansen blev populär i Frankrike, Paris, spred tangon sig som löpeld genom Europa. Det var så tangon tog sig hela vägen from Argentina till Finland där pardansen än i dag har en stor plats i landets danstradition. Alla de skandinaviska versionerna av tangon skiljer sig starkt från den ursprungliga dansen i Argentina. Finsk tango är den mest livskraftiga formen av tango, påminner om foxtrot.

För att verkligen få en riktig tango känsla behövs så klart “kostymen” eller de så kallade tangokläderna som bland annat består av tangoskor. Ett bra par skor bidrar med balans som är grundläggande i tango, därför är det viktigt att välja rätt höjd på klackarna. Samt för kvinnorna behövs en klänning helst ska den vara porös i underdelen med synliga ben. För män är klädkoden lite enklare eftersom det inte finns tydliga regler för vad de bör ha på sig men i hemsidan https://www.shopello.se/ har både skor och danskläder för båda könen. Kläderna är densamma på Argentinsk och Finsk tango.

Skor och kläder för tango

Argentinsk och Finsk tango har samma ursprung men som allt annat i världen utvecklas dansen alltid med tiden och inte bara förändrades dansen en hel del innan den nådde fram till Finland utan dansen utvecklades även vidare väl integrerad i samhället. När de nya generationerna börjar dansa bidrar de med nya förändringar, detta händer samtidigt i Argentina där det kommer ursprungligen ifrån.

Tangons utveckling

En bra parallell är språk, det är många språk som har samma ursprung men utvecklas vidare till två helt olika men olika regler och ord. De kan till en början vara väldigt lika såsom tangon i Finland och Argentina var men med åren isolerade från varandra förändras det och vidareutvecklas. Dans påverkar samhället lika mycket som samhället påverkar dansen. De två länderna har två helt olika samhällen som påverkar dansen på två helt olika sätt, två olika dansstil.

Olika sätt att dansa tango

Dansen finsk tango är som sagt lik foxtrot och bygger till skillnad från argentinsk tango på fasta rytmfigurer och inte på rioplatensiska som Argentinska. Den Argentinska är mer intim och kräver mer närhet och dansen anses i allmänhet mer intim i Sydamerika än tango dansen i Finland. Liknande tendenser finner man i många olika dansstil.

Sammanfattningsvis kan man konstatera att det finns mycket likheter såsom olikheter i tango dansen i Argentina och Finland. Likheterna är självfallet ursprungen av stilen samt stilen av kläderna som används vid professionell dans och inte minst träning av dansen. Men med åren har stilen splittrat sig och blivit all mer olika. Detta har påverkats av samhället och åren som passerat sedan dansen spred sig hela vägen från Argentina till Finland. Det var under denna decennium tango dansen i Finland fyllde hundra år sedan den blev en succé i landet. Argentinska dansen ändras också med åren med år olika riktningar och därför blir det all mer olika.

Traditionell ritualdans

Rituell dans finns i de flesta kulturer och även om man inte tänker på att den svenska midsommardansen är rituell är den faktiskt det från början. Dans som är rituell har funnits i alla kulturer som ett gemensamt uttryck när det sker kriser eller olika övergångar i livet. När ett barn föddes, vid bröllop eller vid begravningar samlades människor och dansade. Dans kunde även användas för att visa övergången från att vara ett barn till att bli vuxen. Rituell dans kan även användas för att påverka naturen och naturkrafter. Precis som man kan sälja faktura kan man dansa för att det ska börja regna snabbare.

Dansare i svartvitt

Dans kan även användas för att återskapa ett tillstånd som kan ha beskrivits i kulturens myter, det vill säga ett extatiskt tillstånd som förenar kropp och sinne. Att gå i trans för att komma i kontakt med andevärlden eller naturen för att få läkande krafter eller information är också vanligt. Dans som har använts för att ändra ett medvetandetillstånd är vanligtvis väldigt repetitiv och rytmisk med trummor eller stampningar. Just upprepningen av ljud och rytmiska rörelser gör det enklare att förena kropp och sinne för att uppnå en känsla av att allt hör samman. Kroppen hör då också samman med naturen, universum och allt mystiskt som man inte kan se. Det är bevisat att dans lindrar psykologiska besvär och smärta, vilket är en anledning till att alla kulturer har dansat tillsammans. När man dansar tillsammans ökar halten av oxytocin, ett peptidhormon som skapar ökad tillit, stärker det sociala bandet till andra, samt minskar aggressioner och ångest. Att dansa tillsammans gör därför att stammen eller folkslaget får en känsla av samhörighet.

Dans i ritualmask

De allra flesta i Sverige idag förstår precis vad man menar om man talar om ”folkdans”. Detta är dock egentligen inte helt självklart, eftersom folkdans kan syfta på tre olika saker. Den vanligaste betydelsen är sannolikt de danser som dansades i mitten av 1800-talet (eller tidigare), både av allmogen och aristokratin. Ytterligare en betydelse är dock de danser som har förts vidare genom tradition, snarare än att de har lärts ut i dansskolor. Slutligen finns en tredje betydelse, då man med ”folkdans” avser de danser som har dansats av allmogen och landsbygdsbefolkningen.

Hur lång historia folkdanserna har varierar – några av de äldsta danserna som fortfarande dansas idag härstammar från medeltiden. I dessa fall handlar det oftast om ringdanser eller långdanser. Det finns också en annan typ av dans som har funnits under mycket lång tid, nämligen så kallade tävlings- eller skicklighetsdanser. Dessa framförs vanligtvis av män, och går så som namnet antyder ut på att dansarna ska visa sin styrka eller skicklighet genom dansens rörelser. Några kända exempel på sådana danser är halling, skinnkompass och björndansen. Den förstnämnda av dessa har beskrivits som ”en västskandinavisk folkdans från Norge […] med ekvilibristiska sparkar och djupa knäböjningar”. För att dansa den krävs med andra ord både styrka och skicklighet.

Majoriteten av alla folkdanser kan dock klassificeras som sällskapsdanser, det vill säga danser som dansas av ett par eller flera par tillsammans, i mer eller mindre koreograferade rörelser och mönster. Många folkdanser berättar en historia eller beskriver en händelse i livet, till exempel danser som ”Väva vadmal”, ”Långdans från Närke”, ”Tivedspolska” och ”Landskrona-kadrilj”.

En viktig del av folkdansen är så klart folkdräkten, som bärs vid alla uppvisningar och mer officiella danstillfällen. En folkdräkt består ofta av en mängd olika plagg, som kjol, blus, förkläde, hätta och sjal, och tillsammans bildar de en ofta färgsprakande ensemble som kan användas som högtidsdräkt lika gärna som dansklädsel. Att låta sy upp en ny folkdräkt kostar åtskilliga tusenlappar, varför man bör behandla den man har varsamt. Det är till exempel viktigt att man förvarar den på rätt sätt mellan användningarna, för att inte riskera att den fläckas eller slits. En bra byrå med ordentligt med plats i lådorna är till exempel ett bra alternativ.

Folkdansen är levande på flera sätt idag. Dels växer det fortfarande upp generationer som får lära sig dessa danser av sina föräldrar eller morföräldrar, och som dansar folkdans i danssällskap. Dels bryter kreativa koreografer och dansare hela tiden ny mark genom att blanda in folkdansen i nya sammanhang och med andra danser, för att bryta ned gränserna mellan det traditionella och det nya. Det gäller till exempel Andreas Berchtold, en av medlemmarna i gruppen Sinkelipass, som dansar folkdans med en modern tolkning. Han menar att han ofta möter fördomar om folkdans, som att den bara hör hemma på Skansen. Berchtolds svar på detta är att folkdansen är hans liv, inte bara en tradition han utför vissa tillfällen på året, och att medlemmarna i hans grupp har samma förhållningssätt till folkdans som andra dansare har till moderna danser. Folkdans är ju också något som har vuxit fram ur verkliga livet, inte som en turistattraktion på Skansen.

Alla har vi varit små och suttit där i mammas eller pappas knä och viftat med armarna och kanske rört lite på kroppen när musik börjar spelas och sjunger med på babyspråk. Dagen kommer då vi plötsligt kan gå och när musiken sätts på så står man där och böjer lite på knäna, kanske snurrar runt några varv eller springer runt. Man ser på barns ögon hur lyckliga de är när de gör sina egna små danser och för dem är detta den första dansen. Att få röra på kroppen är viktigt oavsett ålder och ju äldre vi blir så utvecklas dansen. Vagga barnen och sjung för dem när de är små, dansa med dem i famnen när de fortfarande bara kan sitta och släpp sedan loss och dansa runt med dem när de kan gå. På detta viset tränas kroppen samtidigt som de har roligt och det är dessutom bra för hälsan.

Dans ger glädje och energi

Har du en son eller dotter som står på en plats och stampar runt, då kanske du har en ny blivande steppdansare i familjen. Kanske tycker de om att snurra runt och hoppa på ett ben, ja, då kan en balett dansör eller dansös vara på väg att utvecklas. Oavsett vad de gör och hur de gör det utger detta glädje och energi och något man ska låta barnen göra och helst tillsammans med dem så länge man kan och får. Barnen får även koordination, balans och motorik träning genom att dansa och de får även en känsla för musiken. Vi vet ju själva vilken skön känsla det är när man svänger runt och släpper loss på dansgolvet och hur kul man har det. Glädjen som sprids i hela kroppen och den där tryckaren som får kroppen att vila ut en liten stund. När barnet är ledsen eller arg på någon, sätt på lugn musik, ta upp barnet i famnen och håll dem tätt intill dig och efter en stund har barnet med all säkerhet lugnat ner sig eller börjat skratta igen. Låt barnen se dig dansa och tro det eller ej, snart börjar de dansa som dig.

Ordna småbarns disco

Det är dags för barnkalas och du sitter där och tänker “Jaha, vad ska man hitta på denna gången?”. Varför inte ordna ett litet småbarns disco? Det kvittar vilken ålder barnen har så länge de har kul. Mellan lek och tårta eller glass finns det inget bättre än att låta de får släppa loss där på vardagsrumsgolvet, där bord med mera har flyttats undan och dansa gärna med dem och sjung tillsammans till låtarna. Det är inte bara äldre barn och vuxna som kan gå på disco, även mindre barn kan göra det och det kommer garanterat bli ett kalas man sent kommer att glömma. Barn som sitter i rullstol eller har någon diagnos kan också dansa och vara med i gemenskapen. Dans ger inte bara energi, bra balans med mera, utan även närhet och förståelse. Ju tidigare man låter barn få dansa tillsammans desto tidigare förstå dem att alla har olika dansstilar och kan skratta tillsammans åt alla olika moves de har.

De flesta har nog hört frasen “Nobody puts Baby in a corner” och vet exakt vilken film den kommer ifrån. Trots att Dirty Dancing har många år på nacken är det en film som står sig än. Redan 1987 hade filmen biopremiär i USA, men trots det har filmen idag fans som inte ens var födda då. Det som gör Dirty Dancing så speciell är den moderna Romeo och Julia-sagan, den fantastiska dansen och den härliga 60-talsmiljön. Allt börjar när Frances, eller Baby som hon senare kommer att kallas, åker på sommarsemester till ett pensionat. Där springer hon på dansinstruktören Johnny Castle och ljuv musik uppstår på flera sätt. Baby spelas i filmen av Jennifer Grey och rollen som Johnny innehas av Patrick Swayze som så tragiskt gick bort i cancer 2009. Till en början tycker nog Johnny att Baby är en naiv rikemansdotter, men ju mer de lär känna varandra, desto mer faller han för henne.

Romeo och Julia på 60-talet

Vänskapen och kärleken mellan Baby och Johnny uppstår när de börjar träna dans på allvar tillsammans. Det blir på det viset eftersom Johnny behöver en danspartner till en föreställning och Baby är den enda som finns tillgänglig. Sakta börjar de lära känna varandra, men ju närmare de kommer varandra, desto mer får omgivningen upp ögonen för den spirande romansen. Några som inte är speciellt glada över kärleken är Babys föräldrar, kanske allra minst hennes pappa. Familjen är av uppfattningen att Baby inte borde umgås med personalen på pensionatet de vistas på. När sedan ett missförstånd uppstår där Babys pappa tror att Johnny gjort en annan kvinna med barn känns romansen dödsdömd. Dirty Dancing fyllde 30 år 2017, men man kan säga att storyn påminner om en ännu äldre historia, nämligen Romeo och Julia. Här blir dock slutet mer lyckat än i den gamla klassikern och Baby och Johnny får genomföra sin dansuppvisning till slut. I filmen finns också musikstycken som blivit klassiker, till exempel romantiska “I had the time of my life”.

En klassiker som kommer stå sig många år

Det verkar inte heller som att människor tröttnar på denna film. Fortfarande tittar folk outtröttligt med förtjusning på när Baby spelar minigolf, semestrar, bär meloner, och inte minst dansar på pensionatet. Tillsammans med flera andra dansfilmer från åttiotalet, till exempel Flashdance och Footlose är denna film verkligen en klassiker. Trots att det gjorts många dansfilmer efter Dirty Dancing är de få som når upp till sådan kultstatus som den. Trots att filmen blev så populär hände dock inte mycket med huvudkaraktären Jennifer Greys karriär efter den. Elaka tungor säger att det beror på att hon gjorde en näsoperation och därför gick miste om sitt karaktäristiska utseende. Hur det är med den saken kan nog dock bara skådespelerskan själv svara på. Den andra huvudpersonen, Patrick Swayze, blev dock en hyllad skådespelare och gjorde många storfilmer efter Dirty Dancing och fram till sin död. Kort sagt, vill du se en film med både kärlek, snygg dans och härlig musik är Dirty Dancing fortfarande ett säkert kort.