Alla har vi varit små och suttit där i mammas eller pappas knä och viftat med armarna och kanske rört lite på kroppen när musik börjar spelas och sjunger med på babyspråk. Dagen kommer då vi plötsligt kan gå och när musiken sätts på så står man där och böjer lite på knäna, kanske snurrar runt några varv eller springer runt. Man ser på barns ögon hur lyckliga de är när de gör sina egna små danser och för dem är detta den första dansen. Att få röra på kroppen är viktigt oavsett ålder och ju äldre vi blir så utvecklas dansen. Vagga barnen och sjung för dem när de är små, dansa med dem i famnen när de fortfarande bara kan sitta och släpp sedan loss och dansa runt med dem när de kan gå. På detta viset tränas kroppen samtidigt som de har roligt och det är dessutom bra för hälsan.

Dans ger glädje och energi

Har du en son eller dotter som står på en plats och stampar runt, då kanske du har en ny blivande steppdansare i familjen. Kanske tycker de om att snurra runt och hoppa på ett ben, ja, då kan en balett dansör eller dansös vara på väg att utvecklas. Oavsett vad de gör och hur de gör det utger detta glädje och energi och något man ska låta barnen göra och helst tillsammans med dem så länge man kan och får. Barnen får även koordination, balans och motorik träning genom att dansa och de får även en känsla för musiken. Vi vet ju själva vilken skön känsla det är när man svänger runt och släpper loss på dansgolvet och hur kul man har det. Glädjen som sprids i hela kroppen och den där tryckaren som får kroppen att vila ut en liten stund. När barnet är ledsen eller arg på någon, sätt på lugn musik, ta upp barnet i famnen och håll dem tätt intill dig och efter en stund har barnet med all säkerhet lugnat ner sig eller börjat skratta igen. Låt barnen se dig dansa och tro det eller ej, snart börjar de dansa som dig.

Ordna småbarns disco

Det är dags för barnkalas och du sitter där och tänker “Jaha, vad ska man hitta på denna gången?”. Varför inte ordna ett litet småbarns disco? Det kvittar vilken ålder barnen har så länge de har kul. Mellan lek och tårta eller glass finns det inget bättre än att låta de får släppa loss där på vardagsrumsgolvet, där bord med mera har flyttats undan och dansa gärna med dem och sjung tillsammans till låtarna. Det är inte bara äldre barn och vuxna som kan gå på disco, även mindre barn kan göra det och det kommer garanterat bli ett kalas man sent kommer att glömma. Barn som sitter i rullstol eller har någon diagnos kan också dansa och vara med i gemenskapen. Dans ger inte bara energi, bra balans med mera, utan även närhet och förståelse. Ju tidigare man låter barn få dansa tillsammans desto tidigare förstå dem att alla har olika dansstilar och kan skratta tillsammans åt alla olika moves de har.